lauantai 11. joulukuuta 2010

Laktaattitestausta

Tänään olikin ohjelmassa piikitystä. Kyseessä ei kuitenkaan olleet Bulgarian eväät, vaan laktaattitestausta Ironman-vauhtia silmälläpitäen. Tarkoitus oli etsiä fillarilla polkien aerobista kynnystä. Mukana itseni lisäksi Pete ja Miikka. Testausdivisioonan ylijohtajana toimi nandiheimon poppamies J. Hamari. Paikkana Pirkkahallin urheilupyhättö.

Alle poljettiin ensin kevyellä kengällä koneet lämpimiksi 45min, viriteltiin tsydeemit kuntoon ja aloiteltiin testaus. Homman nimi oli se, että lähdettiin nostamaan vauhtia riittävän alhaalta 8-10min välein ja joka stintin jälkeen otettiin laktaattitesti sormen päästä. Minulla alkoi vedätys 120 sykkeellä ja oli melkoinen ihmetys päällä, kun kunnon lämmittelyn vaikutuksesta syke ei noussutkaan kovin helposti ylöspäin. Tunne ja takapyörän vauhti oli samaa luokkaa kuin 15 pykälää korkeammalla. Tästä sitten hinkattiin 3-4 pykälää kerrallaan sykettä ylöspäin, jonka jälkeen aina piikkiä peliin. Hapot oli minulla hiukan kohollaan 2:n pinnassa alusta lähtien, kun muilla lukema oli 1.5. Tiedä nyt sitten mistä juontaa juurensa, mutta Hamari työnsi mulle kuitenkin kotiläksyiksi mittarin kouraan ja aamuisin olisi syytä seurailla viikona ajan, etten aja kuulemma itseäni perätilaan.

Oma kynnyssykkeeni löytyi kohtalaisen helposti 139-143 väliin, mutta ei se kyllä enää kilvalta ja helpolta tuossa kohtaa tuntunut. Tuossa välillä mulla on kesällä aika monen fillarilenkin keskisyke ollut, muttei se muistaakseni ihan noin raskaalta ole tuntunut. Sinällään ihan järkevänoloinen lukema, olisin itse arvioinut 135-140 väliin lonkalta. Jannuilla menikin sitten aerobisen kynnyksen hakemisessa kauemmin ja alkoi jo kuulua tuskaisen oloisia korahduksia ympäriltä, kun puolentoista tunnin polkemisen (+ 45min verraa alle) jälkeen ei vieläkään laktaatit nousseet. Nooh, lopulta onnasi kuitenkin.

Dataa (syke/laktaatit)

120/2.1
123/1.7
127/1.9
130/2.2
133/2.1
136/2.3
139/2.0
143/2.5
147/3.4
125/1.9 (10 min palautus)

2.5h fillaroinnin jälkeen juostiin vielä kevyesti 1h perään ja 10min loppuverrat pyörän päällä. Juoksu tuntui vähän nihkeältä tänään, mutta pyörä taas kulki lennokkaasti. Hyvä setti ja vähän kovempi treeni tuli kuin normaalisti, kun tuli hinkattua testissa kuitenkin jonkin verran kovemmilla sykkeillä. Pitää nyt vähän pureskella näitä tuloksia ja tehdä ensi vuoden puolella sama setti uudestaan.

4 kommenttia:

pjh kirjoitti...

Vähän on aaltoileva tuo laktaattilukemien jono. Kai se menee mittaustarkkuuden piikkiin vaikka aika ihmeelliseltä näyttääkin.

Nyt kun lauantai on lepäilty aerobista, niin huomenna kai on vuorossa joku kovempi ja pitempi treeni?

kaapo kirjoitti...

Paha sanoa, kun ei ole kauheasti näistä kokemuksia, mutta niin tuo mittauspäällikkö meinas, että näin sitä tulkittaisiin.

Ei nyt kyllä kauheasti lepäilyltä tuntunut ja 3h50min tuli reeniaikaa, joten josko malttais huomenna vähän palautella uinnilla tai lihaskunnolla tai molemmilla. Täähän on vielä palauttava viikkokin ;)

Lammikko kirjoitti...

Terve! Onko laktaatit mitattu mmol/l-yksiköissä? Vertailen vain omiin tuloksiin Vierumäeltä...

t.Mikko

kaapo kirjoitti...

Joo, mmol/l on tosiaan yksikkö.