lauantai 31. joulukuuta 2011

Wattitestejä ja uintia

Aamusta otettiin taas nahkakompassiin suunnaksi Suomen maineikkain urheilulaboratorio, nimittäin Litmasen autotalli. Tarkoituksena oli kokeilla varsinaisia laktaattitestejä varten, miten hyvin powertapilla pystyy vakioimaan tehontuoton ja soveltuisko se tähän hommaan.

Alle ensin 30min lämpöjä ja sitten tuupattiin Litmasen levykiekko powertappeineen alle ja alettiin nykimään watteja ylöspäin. Lähtökohtahan oli se, että jostain syystä edelleen pientä etoamisen tunnetta kropassa, vaikka varsinaisesti laatta ei lennäkään. Ruokahalut kuitenkin tästä johdosta heikot ja aamulla sain nakerrettua vain palasen huopatossua. Noniin, asetettiin 125W koneeseen, eli minuun ja alettiin polkemaan 3min settejä ja aina nostettiin 25W kuormaa tämän jälkeen. Kadenssi pyrittiin vakioimaan vaihteilla mahdollisimman lähelle 80:tä. Tätä hupia ei sitten kovin kauaa tarvinnut jatkaa, kun 250W:n kohdalla oli jo sykkeet 180 ja reidet huusi jo hoosiannaa. Sai jäädä tällä kertaa tähän. Sykkeet kapusivat muistikuvani mukaan n. 10 pykälillä 123 -> 133 -> 143 -> 154 -> 166 -> 180.

En osaa noista wateista sanoa mitään, kun tämä oli mulle eka kerta. Referenssinä Litmanen polki saman setin 275W asti ja aika rajoilla näytti lopussa olevan. Pete on toki mua jonkin verran isompi, joten pitäähän se mennäkin. En myöskään osaa sanoa miten nämä watit suhtautuu muihin vehkeisiin, mutta tärkeintä on nyt tehdä tällä levyllä testit jatkossa ja seurata edistystä. Ja tietenkin vielä tärkeempää on mitata laktaatit myös seuraavaksi. Yllätyin kyllä että sain sykkeet nuin korkeeksi trainerilla, kun tuntuu, että lihasten puute rajoittaa edelleen menoa fillarilla erityisesti tuolla yläpäässä.

Ja perään sitten uintia tunti Kalevassa. Eihän tuo pitkä testitreeni ollut pyörän päällä, mutta tuntuihan se. Erityisesti kun otettiin 3x300m lätt & pull, niin oli sen verran väsynyttä touhua (ja hidasta), että jätettiin kahteen. Oma epäilykseni on ollut jo jonkin aikaa, että jotain tulee tehtyä lättäriuinnissa nyt väärin, kun se ei kulje. Tai sitten vaan lajivoima nyt puuttuu, joka näkyy erityisesti lättäriuinnissa. Tai sitten on vaan muuten kroppa vähän väsy. Noh, en tiedä, mutta 1.45/100m noissa vedoissa oli jo liian kova vauhti. Loppuun uitiin vielä 5x25 40s lähdöillä, jotka menivät 18,7-18,9 väliin kaikki ja sit vielä palauttelun jälkeen maksimi 16,8. Kyllä noi vauhdit taas itselle ainakin riittävät, enempi ongelmaa on nyt noissa lättärivedoissa ja pidemmissä siivuissa.

Josko tästä painuis uudenvuoden viettoon maltilla, niin sitä pääsis aamusella vielä Pirkkahalliin yhdistelmille.

4 kommenttia:

Markus kirjoitti...

80cad ja 250w ei kuulosta kyllä kovin kivalta kombolta kintuille. Tahtoo kyllä itselläkin tippua paikallaan polkiessa kadenssit alemmaksi kuin mitä oikeessa pyöräilyssä. Varmaan paremmin saisi kuitenkin koneesta irti laktaattitestissä jos jalat tikkaisi vähän enemmän Singerin malliin?

kaapo kirjoitti...

Joo, voi olla. Näistä kadensseistahan on miljoonaa eri mielipidettä. Mulla luontaisesti kadenssit asettuu 80-90 välille kaikilla vauhdeilla. Ja lisäksi triathlonissa pitäisi pyrkiä säilyttämään sama kadenssi kuin juoksussa, joten ihan pelkän pyöräilyn kadensseihin ei mennä. Joten, sen takia päädyttiin n. 80 kadenssin maastoon. Tärkeintä olisi näissä testeissä siis pyrkiä löytämään erityisesti aerobinen kynnys ja miksei anaerobinenkin. Maximit nyt tulee vaan siinä sivussa, jos jaksaa rääkätä, muttei niillä niin hirveästi mun treeneissä käyttöä ole.

Enhän mä näistä mitään tiedä, mutta tuolla lailla olen asian järkeillyt ...

Markus kirjoitti...

Minäkään näistä liikoja tiedä ja vielä vähemmän triathloniin optimoinnista, silmään vaan nappasi tuo kommentti jalkalihasten puutteesta rajoittavana tekijänä. Itsellä tuo rajoitin hellitti selvästi kun alkoi polkea korkeammilla kadensseilla silloin kun pitää enemmän watteja saada. Esim. viimeksi PKK:n vuorolla Pirkkahallissa näytti pk-tehoilla kadenssi olevan noin 90 huitteilla, mutta vk-vedoissa keskikadenssi nousi 105:een asti.

Ja muuten nuo isommat kadenssit alkoi tuntua luontevilta kun toi narauksen penkkiä alaspäin.

Toisaalta sulla näytti kyllä sykkeet nousevan aika mukavasti wattien kasvaessa joten sen puolesta ei varmaan sitten ongelmaa ollut liian pienellä kadenssilla "junttaamisessa".

kaapo kirjoitti...

Hyviä pointteja. En ole tosiaan monta kertaa wattimittarilla polkenut, joten eipä ole juuri tullut kokeiltua, miten korreloi kadenssin kanssa. Mutta, pitääpä kokeilla pelailla lisää ja voishan tuollaisen mittarin itellekin ostaa, jos sais vaikka lottovoiton :)