keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Kynnystesteissä

Lauantaina oltiin siis laktaattitesteissä ja sen verran äärirajoille tuli ittensä autotallin viileässä ilmassa ahistettua, että nyt onkin mennyt kolme päivää pienessä flunssassa. Ei ole kuumetta, eikä räkäkään oikein enää valu, mutta keuhkot on olleet sen verran ahtaalla ja olo varsinkin eilen ja tänään sen verran ikävä, ettei ole tehnyt mieli paljoa sykettä nostella. Josko huomenna sitten jotain jo kevyesti.

Tällä kertaa testeissä oli tärkeimpänä löytää sykkeet erityisesti aerobisella sykkeellä, mutta myös anaerobinen siinä sivussa. Ja kun kerran tuli lämmiteltyä, niin tuli maksimejakin kokeiltua. Testiympäristönä Litmasen autotalli, juoksumatto ja laktaatti-, sekä sykemittari. Ajatuksena tuupata 3min settejä tasaisella kuormalla, kuormaa koko ajan nostaen joko 0,5 tai 1kmh pykälän verran. Juoksu tuupattiin nollalla kulmalla, joten se tarvii huomioida, kun vauhteja yhtään suhteuttaa kuivalle maalle. Lisäksi Jaha ruuvasi jalkaan kiinni Garminin juoksupodin, josta sai vertailukohtaa vauhdeille ja kadenssidataa.

Aloiteltiin varovasti 9,5 kmh, josta nostettiin varovasti kuormaa 0,5 pykälää aina 13,5 kmh asti, josta sitten nostettiin 1 kmh kerrallaan 18,5 kmh asti, joka oli tällä kertaa maksimi, millä pystyi 3min tuuppaamaan. Alussa syke ei noussut kuin 115 tasolle, joten ehkä liiankin varman päälle aloiteltiin, mutta tulipa tehtyä ainakin kunnon alkuverra. 13,5-14,5 vauhdissa oli hirveä ero ja siinä laktaatit ja sykkeet hyppäsivät ihan kunnolla (145 -> 157 ja 1,5 -> 2,9). Maksimissa olisi ehkä seuraava nopeus vielä mennyt palan matkaa, mutta ei missään nimessä täyttä 3min aikaa. Ja kyllähän noi loppulaktaatit ihan riittävän korkeat oli. Tässä mitään sprinttereitä olla. Kaikenkaikkiaan siis 14 x 3min sarja ja pientä hienosäätöä pitää tehdä tämän pohjalta seuraavaan testiin, että saisi nuo arvot vieläkin tarkemmin iteroitua pihalle.

Tulokset
Aerobinen kynnys: 145 (syke), 4:26 (vauhti), 1,5 (laktaatti), 94 (kadenssi)
Anaerobinen kynnys: 165 (syke) ja 3:52 (vauhti), 4,8 (laktaatti), 98 (kadenssi)
Maximit: 191 (syke) ja 3:14 (vauhti), 13,9 (laktaatti), 106 (kadenssi)

Garminin datat löytyy tuolta:

http://connect.garmin.com/activity/131019333

Kynnykset ei sinällään yllätä, ehkä anaerobinen kynnys hiukan matalammalla kuin oletin, mutta vauhdit kyllä yllättää. Positiivisesti. Tosin, pitää muistaa, että juostiin matolla ilman kulmaa, joten ei nuo ihan vertailukykyisiä kuivalle maalle ole. Maksimirepäisyssä paketti hajosi ihan kunnolla, muuten juoksu pysyi kohtuu hyvin kasassa.

3 kommenttia:

moguli kirjoitti...

Asiallinen testi! Maksimeista päätellen et ole perätilassa :)

kaapo kirjoitti...

Nojoo, perätilaa ei ole näkyvissä, mutta talven ensimmäinen lunssa notkautti ainakin hetkellisesti tällä viikolla hyvää nousukiitoa.

Mikko kirjoitti...

Nuo vauhdit&sykkeet lupaavat hyvää ensi kesää ajatellen!