lauantai 25. kesäkuuta 2011

Kisapäivän ravinto

Reipas viikko enää kisaan, joten treenirintamalla on jo vähän hiljaisempaa. Lisäksi ei nyt oikein jaksa tänä juhannuksena tästäkin syystä paljon tärpätin kanssa läträillä, joten on aikaa vaikka kirjoitella. Muutama ajatus kisapäivän ravinnosta, joka on se neljäs, yhtä tärkeä laji uinnin, pyöräilyn ja juoksun lisäksi.

Perusperiaate on se, että yritän lapioida sellaisen 450 kcal tunnissa kurkusta alas kisan aikana. Tavalla tai toisella. Noh, uinnissahan se ei toki oikein onnistu, mutta yritä kompensoida sitä hiukan heittämällä 5-10min ennen uinnin starttia 3dl urheilujuomaa puhelimeen.

Pyöräilyosuus on se tärkein ravinnon kannalta ja helpointa hoitaa, joten silloin pitää lapioida tavaraa naamariin oikein tuelta. Ekan puoli tuntia juon vain energiajuomaa, jonka olen itse sekoitellut kohtuu laimeaksi, että saa sykkeen alas ja kropan valmiiksi varsinaista imurointia varten. Sen jälkeen koetetaan imaista powerbarin gel-pussi aina 25min välein. Lisäksi tunnin aikana pitäisi tuhoutua yksi urheilujuomapullollinen powerbar energia juomaa. Kahdesta gel-pussista irtoaa 214 (2x107) kcal ja energiajuomasta 260 kcal, joten tuo 450/tunti pitäisi onnistua vaikka välillä vähän tihkaiseekin. Lisäksi 1h30-4h30 välisellä ajalla gelin sijaan 3 kertaa powerbarin proteiinipatukan. Proteiinipatukassa on kilokaloreita 240, joten sieltä pitäisi tulla riittävästi tavaraa suoneen. Gelejä otan mukaan pyöräilyyn 10, mutta niitä mennee 8-9. Ja niitähän pitäisi saada tankkauspisteiltä lisää tarvittaessa. Juottoloita on 20km välein, josta otan aina täyden energiajuomapullon mukaan.

Juoksuosuudella en saanut viimeksi alas yhtäkään gel-pussia. Yritän tällä kertaa kokeilla sellaista taktiikkaa, että heitän T2:lla 1-2 geliä naamariin veden kera ennen kuin lähden juoksemaan. Lisäksi lataan juoksupaitani taskuun jotain erimakuista kofeiinilla varustettua geliä powerbarin valikoimasta. Tarvii shoppailla Exposta. Näitä siis 4 kappaletta, eli yksi tuntiin. Lisäksi juon jokaisella juomapisteellä lasillisen urheilujuomaa/kolaa vuorotellen ja lasin vettä. Jos alkaa tulla nesteet läpi, vähennän veden määrää tai lopetan kokonaan. Juomapisteitä on arvioilta 3km välein ja sieltä pitäisi saada tarvittaessa gelejä, mutta paha sanoa varmaksi, kun informaatio netissä on aika vajavaista. Tarvii varmistaa paikan päällä kisainfosta.

Näillä eväillä pitäisi jaksaa, vai mitä?

2 kommenttia:

Jupis kirjoitti...

Vähän hurjalta kuulostaa tuo T2 geelisatsi. Oletko kokeillut moista aikaisemmin?
Mun periaatteena on tankata hyvin pyörän loppupuolella, kuitenkin että geeli ehtii ns. laskeutua ennen juoksuun lähtöä.
Turha siellä T2 on jäädä kupeksimaan, baanalle vaan ja sit heti alusta kola/urheilujuoma/geeli dieetille. Kolaa about jokatoisella huoltopisteellä ja siinä välissä miksaan urheilujuoma/geeli valinnalla tarpeen mukaisesti. Geelejä kuitenkin joku 5-6kpl juoksun aikana. Osa geeleisetä mulla on ullu juoksevampaa High5 laatua ja pari PowerBarin kofeiinisupergeeliä. Noilla lähtee lentoon kun joskus 25-30km paikkeilla alkaa vetämään ;-)

kaapo kirjoitti...

Yhden geelin olen yleensä pyörä-juoksu vaihdossa ottanut. Siis nyt tällä treenikaudella, kun olen noita IM-vauhtisia komboja tehnyt. Hyvin on toiminut, joten taidan jättää siihen yhteen. Ja tuon kietaisen tosiaan siinä vaatteita vaihtaessa, alle 5s.

Hiukan tuli muuten laskettua tuo urheilujuoman kaloripitoisuus väärin. Taitaapi olla lähellä 200 kcal normisekoituksella.

Mä luulen, että tätä konetta ei saa 25-30km paikkeilla lentoon edes rakettimoottoreilla ;)