maanantai 21. helmikuuta 2011

Uintianalyysiä

Uinti on ollut meikäläisen akilleen kantapää alusta lähtien triplex-touhuissa. Sen kanssa onkin tullut ja tulee jatkossakin tapeltua ihan riittävästi. Ohessa muutamia video-klippejä tammikuun lopun uintikuvauksista. Ensimmäisestä näkee parikin karseaa virhettä. Ensinnäkin käden palautus tulee aivan liian korkealta ja käännän myös koko kroppaa lähes 90 asteen kulmaan happea ottaessa, kun 45 astetta olisi optimi. Lisäksi siinä näkyy selkä toispuoleisuus, joka juontaa juurensa siitä, että hapetan pääosin oikealta. Nämä on ykkösjutut mitkä pitää saada kuntoon, eli käden palautus suoraan eteen ja käsivarsi kyynärpäästä taivutettuna. Seuraavaksi kropan kääntö vain 45 astetta. Sen lisäksi pitää opetella molemmilta puolilta puolilta hengitys, että saa uinnin balanssiin. Tämä työ on siis jo alkanut.

Seuraava vedenalainen klippi paljastaa paljon lisää ongelmia. Ensinnäkin kädet menevät ristiin edessä vedon aikana. Myös kyynärpäät saisivat olla korkeammalla ja veto mahdollisimman läheltä vartaloa suoraan taaksepäin. Nyt voima kohdistuu osittain alaspäin, jolloin voimaa menee hukkaan. Vasemman käden loppuveto puuttuu täysin, jonka takia vasemman käden veto on voimattomampi ja vie vähemmän eteenpäin ja suoraan uinti avovedessä on haastavaa. Lisäksi potkuistahan ei voida minun kohdallani edes puhua, vaan jalat vaan pääosin roikkuvat perässä ja kaiken lisäksi nilkat eivät ole ojennettuna, joten se jarruttaa vauhtia.

Melkoinen savotta siis edessä, mutta sehän tästä uinnista niin kiinnostavaa tekeekin. Ja mulla on taas sen verran kova pää, että ruho taipunee jossain vaiheessa kiltisti oikeeseen asentoon ennen kuin kuula antaa periksi.

Tänään oli TaJut-uintikurssi toista kertaa ja Kepan ohjauksessa tehtiin omien muistikuvieni mukaan seuraava setti: uin itse alle 250m verraa muita odotellessa. Alkulämmöt: 200m, jossa 25 vaparia + 25 potkuja 4 kertaa. Seuraavaksi 200, jossa 25 oikea käsi + 25 vapari + 25 vasen käsi + vapari. Tämä 2 kertaa. Seuraavaksi 200m, jossa 3 vetoa oikea, kolme vetoa vasen ja kolme vetoa vaparia, kunnes tuli metrit täyteen. Seuraava setti pulliksella 200m: 25 vaparia + 25 oikea käsi + 25 vapari + 25 vasen käsi. Tämä 2 kertaa. Seuraava setti 300m: 50m pulliksella ja lättäreillä + 100m lättäreillä + 50m pullis & lättäri + 100m lättäri. Tähän väliin oli joku lättis&pullis-setti 300m (en muista kunnolla mikä). Seuraava setti: 200m lättäreillä + perään 200m ilman lättäreitä. Seuraavaksi potkuja puoleen väliin ja loppu kovaa vapari, joka 8 kertaa, eli 200m. Seuraava setti: 200m matkavauhtia + 150m vähän kovempaa + 100m vielä kovempaa + 50m lähes täpöillä. Loppuun selkää ja vaparia verralla 150m.

Loistavia, monipuolisia treenejä nämä Kepan setit, tosin kohtuu puhki tällainen koirauimari on tuollaisen setin jälkeen kun kokonaismatkaa tuli tänäänkin 3km ja aikaa kului altaassa lähemmäs 1,5h. Jos jaksoit lukea tänne asti ja videot herätti sisäisen valmentajasi, niin kirjoita ihmeessä havaintoja kommentteihin. Mä oon umpisokea omille virheilleni.

Ei kommentteja: