keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Over-unders

Tänään oli taas jostain syystä niin takakireet aikataulut, että päädyin hätäisen aamu-uinnin lisäksi tekemään parvekkeellä hätäisen trainer-treenin vajaassa tunnissa.

Settinähän oli Maccan vain mulle räätälöimä (+ Jirille, väittää blondi) hapotuspaketti, eli 4x40s täysiä+80s palautusta. Ja tämä sarja kolmesti, väliin 4min pyörittelyä, sekä alku- ja loppuverrat ja saatiin kasaan vajaa tunti laatuaikaa Cervelon kanssa. Oudokseltaan kyllä hapotus tuntui suht vittumaiselta ja jalat ei oikein meinanneet toeta noista vedoista. En tiedä sitten tuliko survottua liian isolla vaihteella.

Jalka tuntui jo aamu-uinnin jälkeen tosi hyvältä ja elättelin toiveita päästä jo juoksemaan piakkoin, mutta päivä jalkojen päällä ja spurtteja työpaikan käytävillä, niin kyllä taas jomotti illalla ulkosyrjää. Joten eikun takaisin ruotuun ja huomenna taas mummojen sekaan vesijuoksemaan. Ja sekös jos joku on sairaan siistii.

9 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Maailmankirjat sekaisin? Me lyhyempien matkojen mankeloijat ei juuri alle 20min vetoja vielä näin talvella ajella mutta aironmän veteleepi kunnolla happoa kinttuihin. Mihis (fysiologiseen ominaisuuteen) noiden Maccan vetojen pitäisi tarkalleen ottaen muuten vaikuttaa?

kaapo kirjoitti...

Kyllä nämä enempi sellaisia voimareenejä on mun ruipeloille jaloille. Ja jos sen lisäksi saisi muutaman nopeussolunkin aktivoitua, niin ei siitä haittaa olisi. En ole vielä Maccan kanssa naamatusten keskustellut mikä se hänen ideansa näissä on, mutta näin olen itse asiaa pähkinyt.

Markus kirjoitti...

Kun ehätät niin vilkaseppa wbrriders.blogspot.com, enimmäkseen huuhaata, mutta satunnaisesti myös asiaa, lähinnä "valkun" eli Santun suusta. Taisi joskus muakin ripittää näistä "voimareeneistä" kun vielä itse uskoin jalkojen voimatasojen korreloivan sen kanssa miten jaksaa kampia vääntää yhtään pitempään ;=)

Mutta ymmärsinkö oikein, että tämä Macca (joku nistien guru?) ei siis ole vaivautunut selittämään harjoituksen merkitystä vaan opetuslapsien pitää vaan tehdä niinkuin gurukin tekee? Kyllähän kovien veijareitten tekosissa on usein totuus, mutta aika paljon mukaan mahtuu myös täyttä schaissea.

Markus kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
kaapo kirjoitti...

Nojoo, kyllä varmaan löytyy aika monta tapaa päästä samaan maaliin. Pitääpä tutustua wbr-jannujen teeseihin. Tosiasiassa vedin tämän setin tähän kohtaan siksi, että ei ollut kauheasti aikaa käyttää ja halusin heittää sekaan jotain tehopätkiä pelkän nylkyttämisen sijaan. Onhan Macca Hawaiilla pari kertaa voittanut, muttei se nyt mikään jumala ole ja varmasti selittää tämän treenin tarkoituksen jossain, mutta en ole jaksanut ihan niin tarkkaan perehtyä. Mikäs olisi ollut siis tähän se "oikea" treeni?

Markus kirjoitti...

Toi aikarobleemi on enemmän kuin tuttua itselle, useimmiten on aikalailla se tunti tai vähemmän tehdä illalla jotain hyödyllistä. Valkun mulle ohjeistama talvisetti voisi toimia nistilläkin, koostuu erilaisista pitemmistä (yli 10min) vedoista ala- ja yläkynnysten välimaastossa muusta kuormasta ja vedon pituudesta riippuen. Esim. perussettinä 1h jossa 2x20min vedot. Erikseen sitten pitemmät sessiot joihin voi kyllä noita vetoja ripotella keskelle. Tavoite siis aerobisen kunnon kohennus ja siinä omat kokemukset ainakin hyviä.

Anonyymi kirjoitti...

Ai miten niin ei jumala?
:-)

Kyllähän Macca tätä perustelee tarkemminkin, ja suosittelee tehtäväksi etenkin ylimenokaudella ja sitten herkistelyvaiheessa (pysyy hermosto ja lihaksisto kuosissa eikä kuitenkaan "destroy your muscles" koska on niin lyhytkestoinen.

Ja sama filosofiahan tässä on taustalla kuin esim. "tabata"- treenissä, jossa lyhyillä kovatehoisilla vedoilla on havaittu vaikutusta myös kestävyyspuolelle (+ lisäksi voimaan/ maksimeihin kuten Kaapo tuolla jo tuumaili).
J

kaapo kirjoitti...

Odottelinkin jo koska se Nokian Hellriegel heräilee kun Maccaa downgreidataan ;)

Mutta pointtinsa tässä kullakin, pitää nyt jokatapauksessa vähän miettiä noita fillarin tehotreenejä nyt kun niitä taas pystyy pikkuhiljaa tekemään kun kroppa on paremmassa kuosissa. Fakta on, että enhän mä fillaritreenailusta tiedä paljon paskaakaan, kunhan teen sitä mitä isot pojat käskee.

Markus kirjoitti...

Piti ihan googlata kuka tää Macca oikein on. Olihan se ihan kova häiskä...

Tabata on kai 2:1 suhteella (30s-40s on- 15s-20s off) ja vähän samalla filosofialla Veronique Billat 1:1 (30s on - 30s off), jossa teoria kai kerätä paljon aikaa VO2max-teholla ja palautus lyhyenä jolloin ei ehdi tapahtumaan nopean anaerobisen puolen palautumista. Se mikä noissa Maccan vedoissa pisti silmään oli 1:2 eli "ylipitkä" palautuminen, joka toisaalta on taas liian lyhyt siihen jos tarkoitus olisi tehdä nuo vedot anaerobisen kapasiteetin kehittämiseksi. Minulle ei siis oikein auennut niiden takana ollut ajatus.

Pyöräpuolen treenigurujen tarinoita voipi lukea vaikka Andy Cogganilta. Voipi tosin pian sen jälkeen olla wattimittarin osto edessä ;=)